donderdag 26 september 2013

Internationale recepten

Vandaag hebben wij besproken hoe we gezond kunnen eten met de schijf van 5.
Daarna hebben we lekkere recepten opgeschreven uit ons thuisland.
 
Recept uit Eritrea

De belangrijkste traditionele gerechten in Eritrese keuken zijn tsebhi (stoofpot), geserveerd met injera (flatbread gemaakt van teff, tarwe, of sorghum), en hilbet (pasta gemaakt van peulvruchten, voornamelijk linzen en faba bonen). Eritrese en Ethiopische gerechten (vooral in de noordelijke helft) zijn zeer vergelijkbaar, gezien de gezamenlijke geschiedenis van beide landen.

Eritrese keuken lijkt sterk op die van de buurlanden Ethiopië en Somalië, met uitzondering van het feit dat de Eritrese en Somalische koken neiging om meer vis dan Ethiopische gerechten beschikken op grond van hun kustlocaties. [1] Eritrese gerechten zijn ook vaak "lichter" van structuur dan Ethiopische maaltijden. Zij ook de neiging om minder gekruide boter en kruiden en meer tomaten, in dienst als in de tsebhi dorho delicatesse. Bovendien, als gevolg van zijn koloniale geschiedenis, keuken in Eritrea functies meer Ottomaanse en Italiaanse invloeden zijn dan aanwezig zijn in de Ethiopische keuken, waaronder meer pasta specials en een groter gebruik van curry poeders en komijn. [2]



Recept uit Dogturkistan

Wat heb je nodig:


1/2 kopje olie                                     
£ 1 lam of £ 1 rundvlees                                         
1 grote ui, fijngehakt
£ 1 wortel, julienne
zout (als je dat liever)
2 1/4 kopjes water

2 kopjes rijst
1 bol knoflook
1 rode peper
1/2 theelepel komijn
1/2 kop rozijnen

Recept
 (1) Hak  het schapenvlees in kleine stukjes, ongeveer een vierkante inch.
(2) Bak  het schapenvlees in een wok op middelhoog vuur in de olie met 1 theelepel zout.
(3) Pel de ui en wortelen. Hak groenten in dunne reepjes, ongeveer een achtste van een centimeter dik.
(4) groenten toe in de wok en bak het mengsel tot het schapenvlees wordt ongeveer de helft gekookt.
(5) Los de rest van het zout en de suiker in 4 ½ kopjes warm water in een voorverwarmde kookpot.
(6) Doe het mengsel uit de wok in de pot. Doorkoken bij matig vuur gedurende enkele minuten.




 
 
Er zijn  in Marokko  veel  soorten van tajine bijvoorbeeld :tajine met kip , groenten ,vis ,en met vlees .
We hebben een tajine gekozen dit is tajine met vlees ;
Recept:

½ vlees                                         
2 ui
peper en zout
Ras El Hanout
Coutumes
Paprika                                               
Kurkuma
Saffraan
Olie
Water
Olijfolie
Versieren;
Gedroogde pruimen
Pijnboompit

Hoe te bereiden
Fruit eerst de ui, snijd vlees in blokken, voeg het vlees toe als de olie heet is, moet je beetje rollen en daarna met zwarte peper en  peper paprika en saffraan en olie en kurkuma en ras el hanout tot het vlees wordt beetje bruin wordt. Daarna doe je de 4 glazen water er in om met  lager vuur te stoven tot het vlees  zacht wordt.
Om te  versieren moet je de gedroogde pruimen in warm water voor 5 min en de pijnboompit ook maar daarna moet je roosteren dan is het klaar .


 
Kip tikka masala uit Sri lanka.


Ingrediënten:
Marinade for Chicken:
·                   2 heaping TBS plain yogurt (I use non-fat greek yogurt)
·                   Juice from ½ lemon
·                   ½ tsp turmeric powder
·                   ¼ tsp cayenne pepper (or less if you want a milder dish)
·                   ¼ tsp black pepper
·                   ¼ tsp garam masala (an Indian spice blend available at most supermarkets and online)
·                   a pinch of salt
 Ingredients for the sauce (“the masala”)
·                   1 TBS vegetable oil
·                   1 TBS butter
·                   3 cardamom pods, smashed lightly (optional-not necessary if you have garam masala but I add it)
·                   2 cloves (optional-not necessary if you have garam masala but I add it)
·                   1 inch stick of cinnamon
·                   1 large onion (preferably sweet), finely diced
·                   1 tsp salt (or to taste)
·                   1 TBS grated ginger
·                   1 TBS crushed garlic
·                   1 TBS ground cumin
·                   ½ TBS ground coriander
·                   ¼ tsp cayenne pepper (or more if you want it spicy)
·                   4 plum tomatoes, pureed (or you can use a 14.5 oz can diced tomatoes)
·                   2 TBS tomato paste
1.     Combine ingrediënten voor de marinade in een grote glazen kom, voeg de kip toe en laat marineren terwijl je aan de slag met de saus
2.      In een grote pot, Verhit de olie en boter op een matig vuur en voeg de kardemom, kruidnagel en kaneel. Koken voor 20-30 seconden of tot licht geurend (niet verbranden!).
3.     Voeg de ui en het zout. Kook op matig vuur en roer regelmatig. Koken tot de uien een lichte tot medium bruine kleur.
4.      Add de gember en knoflook toe en bak nog 1 minuut op middelhoog vuur,    of tot licht geurend.
5.      Add de koriander, komijn, cayennepeper, tomaten en tomatenpuree. Koken tot het vet begint te de kruidenpasta verlaat (u poeltjes van vloeistof te zien op de bovenkant of aan de zijkanten). Sommige van de vloeistof uit de tomatenplanten verdampt waardoor een dik mengsel.
6.     add de kip om dezelfde pan en kook tot de buitenkant is niet meer ondoorzichtig. Voeg garam masala, bruine suiker en genoeg water om de kip te dekken. Afgedekt op matig laag voor 20-25 minuten, tot de kip is meltingly mals. De saus moet de consistentie van een pasta saus te zijn. Voeg water of zet het vuur aan de saus zo nodig te verminderen voordat u naar de volgende stap.
7.     Turn vuur laag en voeg room. Controleer de kruiden. Als het plat, voeg meer zout, garam masala, bruine suiker of cayennepeper.
Verwijder kardemom, kaneelstokje en kruidnagels
8.     Garnish met gehakte koriander en serveer met basmatirijst of naan.
 



 
Recept uit Turkije en Bulgarije

Producten:
·       4 glas meel      
·       3 eieren
·       1 glas melk
·       1 glas vloeibaar olie
·       1 stuk boter
·       100 gram Campinas
·       1 stuk kaneel
·       1 citroen
·       Honing
 
BEREIDEN
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Walnoten (in keukenmachine) fijn hakken, kaneel en kruidnagel erdoor mengen. In pannetje boter smelten. Vorm met boter bestrijken. Vellen deeg in breedte halveren. Velletje deeg in vorm leggen, met boter bestrijken. Dit nog 3 keer herhalen. Helft van walnotenmengsel erover verdelen. Afdekken met 2 beboterde velletjes deeg. Rest van walnotenmengsel erop scheppen. Afdekken met rest van velletjes deeg, elk velletje met boter bestrijken. Met scherp mes inkepingen maken voor 8 stukjes. Baklava in midden van oven in ca. 35 minuten lichtbruin bakken
 
NABEREIDEN
 
Intussen citroen schoonboenen en schil raspen. Citroen uitpersen, sap zeven en met water       aanvullen tot 1 dl. Suiker met citroenen en verdund sap aan de kook brengen. Op laag vuur ca. 5 minuten tot siroop in laten koken. Honing erdoor roeren, tot gebruik af laten koelen. Baklava uit oven nemen en siroop erover schenken. Baklava minstens 1 uur laten staan om siroop goed in te laten trekken. Via inkepingen in blokjes snijden. Baklava lauwwarm of op kamertemperatuur serveren met een kopje sterke (of Griekse) koffie 
Onderkant for
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie:335 kcal Eiwit: 5 g Vet:23 g  Koolhydraten:26 g
 
Iraans recept : chelo mahiche         

Ingrediënten:
Schapen vlees                                                     
Rijst                                                                
 
 

Uien                                          
Wortel
Koriander
Bonen
Peper
Zout
olijfolie
Saffraan
Tomatensaus
Basilicum
Eerst moeten we vlees goed bakken met olijfolie en peper en saffraan en uien, ongeveer 10 minuten, daarna moeten we 2 glazen water toevoegen en met lager vuur, ongeveer 1 uur moeten we wortel en tomatensaus en zout toevoegen .Tijdens het vlees bakken kunnen we rijst ook koken, we moeten eerst een pan hebben en met water en rijst samen kunnen bakken ongeveer 15 minuten en na 15 minuten moeten we Koriander en bonen toevoegen.
Na 2 uur en half eten is klaar, en we kunnen eten.
 

Recept uit Afghanistan
Ingrediënten:
500 g basmatirijst                                                                   £ 2,5 lamsvlees
3 kopjes bouillon schapenvlees                                           2 middelgrote uien gesnipperd
1/2 kop gouden rozijnen                                                       1 kopje blokjes gesneden wortelen                2 tl komijn                                                                                 1.5 theelepel kardemom
2 kaneel stokjes                                                                      1/4 eetlepel geheel zwarte peper                 1.5 cup plantaardige olie                                                          1 theelepel boter
zout naar smaak
Hoe moet het koken?
1. Eerst moet bak de wortelen en rozijnen in boter en houden apart.
2.Dan verhit je de olie en bak je 2uien.
3.Daarna bak je de lamsvlees .
4. En dan voeg je rijs, uien en vlees bij elkaar.
5 Dan 10 minuten  ophoog vuur koken daarna 20 minuten op laag vuur.
6.Tenslotte scheppen de rijst  op het  bord en zetten alle wortels en rozijnen op het bord.
 
 
 

                                                                                                                                      



 
 
 
 

 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten